Ζουμερά σουβλάκια κοτόπουλου

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019 17:30:00

Εύκολη και νόστιμη συνταγή από τον Γιώργο Τσούλη. 

*Ο σύνδεσμος για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο στην πηγή του ακολουθεί στην συνεχεια της σελίδας, μετα τις προτάσεις , με την ένδειξη “..”

σουβλάκι

επόμενο
X
... Beta Wiki info (click for more)

σουβλάκι

Το σουβλάκι-καλαμάκι είναι χαρακτηριστικό ελληνικό έδεσμα από ψημένα κομμάτια κρέατος, το οποίο είναι ονομαστό σε όλο τον κόσμο και σερβίρεται κυρίως σε ειδικά καταστήματα (σουβλατζίδικα). Είναι επίσης και ένας τύπος γρήγορου φαγητού που συναντάται σε υπαίθριες εκδηλώσεις εορταστικού χαρακτήρα. Στα ελληνικά πανηγύρια, σχεδόν πάντα συναντώνται πρόχειρες ψησταριές που πουλούν σουβλάκια-καλαμάκια με ψωμί. == Ιστορία == Η συνταγή είναι γνωστή από την ελληνική αρχαιότητα. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Αθήναιου στο έργο του Δειπνοσοφιστές, ότι ο Ηγήσιππος στο Οψαρτυτικό του, δηλ. στον οδηγό μαγειρικής που έγραψε, αναφέρει ένα έδεσμα που λεγόταν κάνδαυλος και ήταν κάτι ανάλογο με το σημερινό σουβλάκι. Συνδύαζε κομμάτια από ψητό κρέας, πίτα, τυρί και άνηθο και σερβιριζόταν με ζουμί (Αθήναιος, Δειπνοσοφιστές, 12, 516d). Το σουβλάκι από εντόσθια αναφέρεται σε ρωμαϊκά κείμενα του 1ου αιώνα μ.Χ. αλλά και αργότερα στην Κωνσταντινούπολη, όπου μετά την άλωση, μικροπωλητές πωλούσαν στους δρόμους εκτός από φρούτα ή λαχανικά, και σουβλάκι με πίτα. Η λέξη «σουβλάκι» προέρχεται από τη σούβλα που με τη σειρά της προέρχεται από το Λατινικό Subulus. == Συστατικά == === Κρέας === Αποτελείται από κομμάτια χοιρινού κρέατος περασμένα σε μικρή ξύλινη σούβλα από καλαμιά (για αυτό το λόγο σε κάποιες περιοχές το ονομάζουν καλαμάκι) τα οποία για να καταναλωθούν πρέπει να ψηθούν. === Δευτερεύοντα συστατικά === Μπορεί να φτιαχτεί από κρέας κοτόπουλου, που αν συνδυαστεί με μπέικον, αποκαλείται "κοτομπέικον". Μπορεί να συνδυαστεί με πίτα. Σπανιότερα φτιάχνεται και από κρέας αρνιού. Στην Ελλάδα το αρνίσιο σουβλάκι (Ντονέρ) δεν είναι τόσο διαδεδομένο, όπως για παράδειγμα είναι στις ανατολικές χώρες (Τουρκία, Αίγυπτο). Σε ορισμένες περιοχές της Νότιας Ελλάδας, αποκαλείται καλαμάκι (που του αποδίδεται στο υλικό κατασκευής της σούβλας), ενώ σε κάποιες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας αποκαλείται σουβλάκι (που του αποδίδεται λόγω οτι το κρέας διαπερνάται από σούβλα). Σερβίρεται σε: μερίδες, συνοδευόμενο από διάφορα εδέσματα (πατάτες, κτλ), ή κάποιες σαλάτες. μονάδα, σαν σουβλάκι-καλαμάκι με κομμάτι ψωμιού τυλιχτό, τυλιγμένο σε πίτα ή μικρή μπαγκέτα (και παραγγέλνεται ως "σουβλάκι-καλαμάκι σε πίτα ή μπαγκέτα " μαζί με πατάτες, ντομάτα, κρεμμύδι, κέτσαπ και μουστάρδα, ενώ προαιρετικά μπορεί να προστεθεί κάποιο είδος σαλάτας σε μορφή σάλτσας (τζατζίκι, τυροκαυτερή, κηπουρού, αγγουρομαγιονέζα κλπ). σκεπαστό, με πίτα πάνω-κάτω και στη μέση το κρέας με όλους τους πιθανούς, προαναφερθέντες συνδυασμούς ... με πατάτες, ντομάτα, κρεμμύδι, κέτσαπ και μουστάρδα, ενώ προαιρετικά μπορεί να προστεθεί κάποιο είδος σαλάτας σε μορφή σάλτσας (τζατζίκι, τυροκαυτερή, κηπουρού, αγγουρομαγιονέζα κλπ). Στην Κύπρο η αναφορά στο έδεσμα γίνεται συνήθως στον πληθυντικό (εκτός και αν η αναφορά γίνεται για να καθοριστεί το κύριο υλικό, π.χ. κοτόπουλο σουβλάκι), καθώς στα σουβλατζίδικα σερβίρεται πάντοτε σε κυπριακή πίτα, η οποία (με το περιεχόμενό της) αποτελεί πλήρες γεύμα. Η παραδοσιακή (κυπριακή) πίτα, εκτός από χοιρινά σουβλάκια, περιλαμβάνει ντομάτα, μαϊντανό και κρεμμύδι, ενώ συχνά μπαίνει αγγουράκι και ψιλοκομμένο λάχανο. Αναφορικά με τα δευτερεύοντα συστατικά που συνοδεύουν τα σουβλάκια, υπάρχουν και ακόμη πιο τοπικές διαφοροποιήσεις, όπως για παράδειγμα το διαδεδομένο συνήθειο στη Λάρνακα να βάζουν στην πίτα και ταχίνι, και στη Λεμεσό να βάζουν και πίκλες. Εκτός από χοιρινό σουβλάκι, τα σουβλατζίδικα στην Κύπρο σήμερ... ...

Real Time - Αναγνώστες διαβάζουν τώρα:

spinner
 
PressHub Greece
Ομάδα με ρύθμιση απορρήτου Δημόσια · 5.378 μέλη
Γίνετε μέλος της ομάδας
Σημαντικές ειδήσεις από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά site φιλτραρισμένες από τη μηχανή αξιολόγησης του presshub.gr. Διαβάζουμε και σχολιάζουμε την επι...
 
Παρακαλώ περιμένετε...γίνετε ανάλυση του DNA σας DNA Analysis
Like Presshub
presshubgr@gmail.com-Όροι χρήσης - Publishers
idpixel1 idpixel2